Leren in beweging
Bij de Vrije School Zwolle ontdekken kinderen dat leren niet alleen met het hoofd gebeurt, maar met het hele lichaam. Beweging is een essentieel onderdeel van ons onderwijs. Het stimuleert niet alleen focus en betrokkenheid, maar versterkt ook samenwerking, leerplezier en een positieve groepsdynamiek.
De bewegende klas
Onze klaslokalen en lessen zijn zo ontworpen dat beweging een natuurlijke plek krijgt in het leerproces.
- Flexibel meubilair
In onze kleuterklassen en de klassen 1 en 2 (groep 3 en 4) gebruiken we bankjes die eenvoudig kunnen worden opgesteld in een kring, groepjes, rijen of zelfs een stervorm. Dit maakt dynamisch leren mogelijk. - Een actieve start van de dag
Elke schooldag begint met een uitdagend parcours en gezamenlijke activiteiten in de kring. In de hogere klassen is er aandacht in de opmaat voor bewegen, ritmes, zingen. Dit helpt kinderen om gefocust en energiek aan de dag te beginnen. - Bewegend leren
Van kleuters tot de oudere klassen: we verwerken beweging in onze lessen. Zo tekenen we bij aardrijkskunde de kaart van Nederland op het plein en reizen kinderen al lopend van stad naar stad. Tafels oefenen we met klappen en stampen, en bij taal wisselen zinsdelen van plek terwijl kinderen zich fysiek verplaatsen. Deze aanpak maakt leren niet alleen effectief, maar ook leuk en onvergetelijk.
Bal-A-Vis-X: beweging voor focus en zelfvertrouwen
Met gerichte bewegingsoefeningen, zoals Bal-A-Vis-X, verbeteren we de samenwerking tussen beide hersenhelften. Dit draagt bij aan:
- Betere concentratie;
- Verbeterde leerprestaties (bijvoorbeeld bij lezen);
- Groeiend zelfvertrouwen en lichaamsbewustzijn.
Bewegend leren combineert plezier met resultaat – en dát werkt!

Coöperatief leren: samen leren, samen groeien
Bij de Vrije School Zwolle is leren meer dan kennisoverdracht. We leggen de nadruk op samenwerking en verbinding. Met coöperatief leren ontdekken kinderen hoe ze elkaar kunnen inspireren, ondersteunen en van elkaar kunnen leren.
Wat levert dit op?
- Actief en betekenisvol leren: kinderen werken samen aan opdrachten, leren luisteren naar elkaar en delen inzichten.
- Sociale groei: respect, empathie en communicatievaardigheden worden op natuurlijke wijze versterkt.
- Een hechte klas: samenwerken draagt bij aan een sterk groepsgevoel en een betrokken gemeenschap.
Leren is bij ons niet alleen een individuele reis, maar een gedeeld avontuur. Samen leren is samen groeien, en samen groeien maakt een verschil!