Onderwijs en Ondersteuning

De rol van de Intern Begeleider/kwaliteitscoördinator (IB-er/KC-er)
De IB-er/KC-er kan worden betrokken door de leerkracht wanneer hij/zij een hulpvraag heeft. Dit kan gaan over een specifieke ondersteuningsvraag of begeleiding van de leerkracht. De IB-er denkt mee over passende ondersteuning in of buiten de klas en helpt bij het inschakelen van externe zorg indien nodig.

Leerrijpheid
Het leerrijpheidsonderzoek wordt uitgevoerd door de kleuterjuffen en zo nodig door de intern begeleider. Dit onderzoek kijkt niet alleen naar de kalenderleeftijd, maar ook naar de fysieke, motorische, sociaal-emotionele en taal- en rekenkundige ontwikkeling van het kind.

Begaafdheid
Begaafdheid wordt bij de school gezien als een combinatie van intellectueel vermogen en creatief denken. Wij hebben hoge verwachtingen van al onze leerlingen en zetten met name in op het verbreden en verdiepen van de leerstof. Ons periode onderwijs biedt hier veel mogelijkheden voor. Waar nodig kunnen we aangepast leerstofaanbod bieden voor kinderen met hoge begaafdheid.

Ondersteuning
Op onze school bieden we extra ondersteuning aan leerlingen die dit nodig hebben. Onderwijsassistenten ondersteunen binnen de klas of in kleine groepjes buiten de klas.
Daarnaast werken we samen met een aantal vaste, externe deskundigen van het Sociaal Wijkteam (SWT) en van Dienstencentrum De Stroming (orthopedagoog en preventief begeleiders).

Volgen van leerlingen
Leerkrachten volgen de leerlingen dagelijks in de klas.
Daarnaast gebruiken we de toetsen van het IEP leerlingvolgsysteem en de bloktoetsen gekoppeld aan de methodes taal (staal) en rekenen (Pluspunt), voor een meer objectieve meting. Resultaten worden door de leerkrachten geanalyseerd en het aanbod wordt hierop aangepast.
Om zicht te houden op de sociaal emotionele ontwikkeling en veiligheid worden metingen vanuit Vensters, veiligheidsthermometer en het IEP LVS gebruikt. Deze systemen volgen het kind zowel op individueel niveau als in relatie tot zijn/haar omgeving (klas/school).

Dyslexie
De school maakt gebruik van het protocol voor leesproblemen en dyslexie van het Expertisecentrum Nederlands. Bij aanwijzingen van lees- en/of spellingsproblemen wordt er een ondersteuningsplan opgesteld, waarbij de voortgang van het kind wordt getoetst met genormeerde toetsen.
Als school werken wij samen met verschillende aanbieders van behandeling. Het Kennis- en Behandelcentrum (KBC) en Cascade behandelen onze leerlingen op school.

Michaelschool deel 1 (31 van 106)

Dyscalculie
Voor ernstige rekenproblemen wordt het protocol van de ERWD (Ernstige Reken- en Wiskundeproblemen en Dyscalculie) toegepast. Dit protocol helpt bij het identificeren en begeleiden van kinderen met ernstige rekenproblemen en vermoedelijke dyscalculie.

Getuigschriften

Elk jaar, voor de zomervakantie, ontvangen de oudste kleuters, die over zullen gaan naar klas 1 en de kinderen van klas 1 t/m 6 een getuigschrift. Dit getuigschrift is geschreven door de leerkracht en bestaat uit twee delen;
– Een deel voor de ouders met een beschrijving van de ontwikkeling van het kind en ontwikkeldoelen.
– Een deel voor het kind met een passende spreuk.
Na de zomervakantie is het gebruikelijk dat de kinderen hun spreuk wekelijks voor de klas voordragen. Dit is een manier om het kind te verbinden met zijn of haar eigen ontwikkelingspad en om het gezamenlijke gevoel van de klas te versterken.

Overstap naar Voortgezet Onderwijs
Aan het einde van de basisschooltijd worden de leerlingen aangemeld voor het voortgezet onderwijs. De overstap wordt zorgvuldig voorbereid door middel van verschillende gegevens die samen het schooladvies vormen. Onder andere het beeld van de leerkracht (op basis van observaties, werkhouding en leerontwikkeling), IEP toetsen en doorstroomtoets. Het zwaarstwegende advies komt van de leerkracht.

Deze website maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te verbeteren. Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Bekijk meer informatie